Historie
Omgeven door zee, meren en rivieren heeft Nederland een sterke maritieme geschiedenis met de grootste Europese zeehaven. Eeuwenlang ging transport over water en was Nederland afhankelijk van schepen. Hiermee werd een grote kennis opgebouwd voor het bouwen en onderhouden van schepen.
In de Gouden eeuw zeilden Nederlandse schepen de zeven zeeën. De Nederlandse maritieme know how werd wereldwijd zo op prijs gesteld dat zelfs de Russische Tsaar Peter de Grote tijdelijk in Nederland verbleef om de hoogstaande Nederlandse bootbouw te leren. Tegenwoordig staan Nederlandse werven internationaal nog altijd hoog aangeschreven en staat de Nederlandse scheepsbouw voor topkwaliteit.
De Hollandse Meesters maakten al hun eigen verf voor hun schilderijen. Zo ontstond een uitzonderlijk hoge ervaring in het maken van verf. Uiteindelijk ontwikkelden verfspecialisten verf naar de specifieke eisen van hun Meesters. In de loop van de 17e eeuw ontstonden zo talloze kleine verffabriekjes die de verfkennis en constante kwaliteit verder cultiveerden en verbeteren. Dit specialsme werd ook buiten Nederland ontdekt met als resultaat dat verf nog altijd met Nederland geassocieerd wordt.
In een klein vissersdorp ten zuiden van Amsterdam werd Willem Heeren in 1837 geboren. Uit een gezin van vissers ging de ambitie van Willem Heeren echter meer richting het schilderen van de boerderijen in de net droog gemalen Haarlemmermeerpolder. Gedurende de wintermaanden produceerde Willem Heeren net als vele schilders zijn eigen verven.
In 1902 startte Willem Heeren met zijn zoon Albert in Aalsmeer de verffabriek W. Heeren & Zoon. Onder de merknaam Epifanes produceerde Willem en Albert diverse verven op basis van lijnolie. Het merk Epifanes werd in Nederland al snel bekend als een zeer goede verf en de fabriek groeide snel.
Met de dood van Willem Heeren in 1933 ging de fabriek over naar de zoon Albert Heeren. De crisisjaren, het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en het overlijden van Albert tijdens de oorlog brachten de fabriek in moeilijker vaarwater.
In 1951 kocht Adriaan F. Zonjee de praktische failliete fabriek. Met de nodige investeringen en verbeteringen groeide ook de omzet weer. Export naar België, Frankrijk en Duitsland volgde in de jaren daarna. Halverwege de zestiger jaren werd Epifanes in binnen- en buitenland zo populair dat de fabriek in omvang zelfs verdubbelde.
In 1985 ging de fabriek over in handen van de zoon Paul Zonjee. Onder zijn leiding is de export naar o.a. Amerika en Canada verder gegroeid en zijn de dochterondernemingen Epifanes North America Inc. en Epifanes Asia Ltd. opgezet.
Inmiddels is met Alexander Zonjee de volgende generatie ook al werkzaam in de fabriek
Epifanes / W. Heeren & Zoon BV is een volledig onafhankelijke Nederlandse verffabriek met export in meer dan 50 landen. Een prestatie waar we best trost op zijn.