Een goede voorbereiding is het halve werk

Plan schilderwerk tijdig en werk met een stappenplan. Zo houd je overzicht en vermijd je ongewenste verassingen later. 

Stap 1: Bepaal eerst of het bestaande verf-, vernis- of antifoulingsysteem goed genoeg is om nog te onderhouden, of dat het moet worden verwijderd en er een nieuw systeem moet worden aangebracht.

Stap 2: Maak een keuze uit een ééncomponent of tweecomponent afwerking. De keuze is mede afhankelijk van de ondergrond respectievelijk het bestaande verfsysteem en de werkomstandigheden waaronder het systeem dient te worden aangebracht, bv. temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.

Neem de tijd om de opbouw van het gekozen verfsysteem en de algemene tips goed in je op te nemen. Ze zijn de leidraad voor een optimaal verfresultaat.

Stap 3: Bepaal de gewenste kleur en de benodigde hoeveelheid verf. Zorg ook dat alle verf en verdunningen aanwezig zijn. Het is raadzaam om rekening te houden met 10% -15% extra verfmateriaal. Vergeet ook niet om voor voldoende verfgereedschap te zorgen, zoals kwasten, rollers, afplaktape, schuurpapier, etc. Denk ook aan beschermingsmiddelen zoals handschoenen, mondkapjes, etc.

Stap 4: Een goede voorbehandeling is 80% van het werk. Controleer de ondergrond op hechting eventuele gebreken en maak deze geschikt om op te schilderen. Goed ontvetten en schuren. Deze voorbereidingen duren veelal langer dan het schilderen zelf, maar zijn essentieel voor het beste resultaat.

Stap 5: Lees voor gebruik altijd eerst het etiket en de gebruiksaanwijzing nauwgezet. Ze behoeden je voor teleurstellingen later. Bij twijfel kan je altijd contact met ons opnemen. 

Stap 6: Zorg dat de ruimte, waarin het schilderwerk wordt uitgevoerd en moet drogen/harden geschikt is voor verwerking en droging. Denk hierbij aan voldoende temperatuur, niet te hoge relatieve luchtvochtigheid en voldoende ventilatie.

Stap 7: Nadat de verf is aangebracht, het verfsysteem voldoende laten doorharden. Noteer relevante gegevens voor latere referentie. Een logboek bijhouden helpt je later te controleren wat je hebt gedaan en kan een meerwaarde aan de boot geven bij eventuele verkoop.

 

© Epifanes/W. Heeren & Zoon BV Algemene voorwaarden Disclaimer privacy policy Sitemap

Lab 35: Design, CMS en Hosting