Onderhoud van geschilderde oppervlakken

 

Algemeen

Geschilderde oppervlakken verouderen en moeten altijd worden onderhouden. Hoe snel een geschilderd oppervlak veroudert en wanneer onderhoud nodig is, hangt af van de conditie van het aangebrachte verfsysteem en de elementen waaraan het oppervlak wordt blootgesteld. Uitstellen van onderhoud zal leiden tot verkleuring, glansverlies, barstvorming en uiteindelijk onthechting van de beschermende verflaag. Door tijdig onderhoud te plegen blijft het verfsysteem in goede conditie.

Als het bestaande verfwerk nog goed hecht en alleen maar verkleurd is en/of glans heeft verloren, dan is het systeem toe aan een nieuwe verfbeurt. In dit geval na ontvetten (wasbenzine) en schuren (P220-240) één of meer onderhoudslagen aanbrengen.

Slecht hechtend en beschadigd verfwerk volledig verwijderen en vervangen door een volledig nieuw verfsysteem inclusief de primers. In geval van roestvorming op staal zal eerst de roest moeten worden behandeld. Nadat de roest verwijderd is en voldoende roestwering is aangebracht, kunnen de nieuwe aflaklagen worden aangebracht.

In geval van rot in hout zal deze eerst behandeld moeten worden. Zie hiervoor ook tipps en tricks. Nadat de houtrot volledig verwijderd is en voorbehandeld, kunnen de nieuwe aflaklagen worden aangebracht.

Keuze van producten

Eéncomponent aflakken, zoals Epifanes Mono-urethane Jachtlak, Epifanes Bootlak kleur en Epifanes Nautiforte Jachtlak kunnen, na reiniging en schuren van het bestaande aanwezige systeem, over vrijwel ieder één- én tweecomponent verfsysteem worden aangebracht, ongeacht of dit een bestaand Epifanes systeem of een verfsysteem van een ander merk is.

De noodzakelijke mechanische hechting wordt verkregen door de ondergrond goed te schuren. Op geschuurde en ontvette epoxy ondergrond eerst een hechtlaag Multi Marine Primer aanbrengen.

Tweecomponent aflak, zoals Epifanes Poly-urethane jachtlak, kan na ontvetten en schuren op een bestaande tweecomponent Poly-urethane of epoxy verf worden aangebracht. 

Poly-urethane aflak kan in principe niet rechtstreeks over een bestaand ééncomponent aflak worden aangebracht, aangezien de in de tweecomponenten aflak aanwezige oplosmiddelen als afbijt op de ééncomponent laag zullen inwerken. Dit kan worden voorkomen door op de ééncomponent ondergrond een dunne laag Epifanes Multi Marine Primer aan te brengen. Na minimaal 48 uur droging bij 18°C. kan vervolgens met Epifanes Poly-urethane jachtlak worden afgewerkt. 

 

 

 

 

© Epifanes/W. Heeren & Zoon BV Algemene voorwaarden Disclaimer privacy policy Sitemap

Lab 35: Design, CMS en Hosting