Hoe schilder je een houten boot (boven de waterlijn)

Hoe moet je hout voorbehandelen?

Hout is een natuurproduct en gevoelig voor vocht en schimmelvorming. Bij langdurige blootstelling aan vocht ontwikkelt schimmel zich en tast het hout aan. Het vochtgehalte in het hout mag niet meer dan 17% bedragen. Te vochtig hout niet bewerken en eerst laten drogen met goede ventilatie.

Hoe moet je houtrot in een boot behandelen?

-       Rotte houtdelen ruim uitsnijden/uithakken tot in het goede hout.

-       Het kale hout ontvetten met Epifanes Reinigingsthinner.

-       Te repareren delen voorstrijken met 25% verdunde Epifanes Epoxy Primer.

-       Na droging schuren met P120-P180 droog en vullen met Epifanes Epoxy Filler 1500.

-       Na droging ontvetten met Epifanes Reinigingsthinner en schuren met P60-P80 droog

-       Bij grote reparaties vervangende-houtdelen verlijmen met West System epoxyhars.

-       Na droging gladschuren en eindigen met P180 droog in de nerfrichting.

 

Hoe moet je kaal hout ontvetten?

Kaal hout dient voldoende droog en vetvrij te zijn. Harsrijke naaldhoutsoorten als Grenen en Oregon Pine en vettige tropische houtsoorten als Teak en Iroco altijd ontvetten met Epifanes Reinigingsthinner. Werk hierbij met de twee-doeken methode: houd één doek goed verzadigd met de ontvetter en wrijf deze naar één kant over de ondergrond. Ga er direct met de andere hand met een schone doek achter aan. Werk altijd één kant uit en wrijf niet heen en weer. Vervang doeken regelmatig. Overige houtsoorten en hout met oude laklagen ontvetten met Epifanes 1-C Spuitverdunner. Op hout geen water/waterachtige stoffen gebruiken. Dit activeert de in houtvezels aanwezige stoffen en vezels gaan dan “opstaan” wat onregelmatigheden in de lak komen.

 

Hoe moet je hout schuren?

Afhankelijk van oneffenheid van het hout opschuren met P60 oplopend naar P150. Op zachte houtsoorten eindigen met P220. Ronde delen altijd met de hand schuren in de richting van de nerf. Laatste schuurgang met de hand schuren. Verwijder alle schuurstof en nogmaals ontvetten met  Epifanes Reinigingsthinner of 1-C Spuitverdunning. 

Hoe kies je het beste verfsysteem voor jouw boot?

Hout heeft van zichzelf werking maar ook vertonen bepaalde constructies en bouwwijzen in meerdere of mindere mate werking. Een tweecomponentensysteem is weliswaar het meest hard, maar ook het minst elastisch. Tweecomponenten systemen zijn daarom uitsluitend toepasbaar op zeer stabiele, werkingsvrije ondergronden en constructies, zoals watervast verlijmd multiplex, hechthout en laminaten.

Op massief en hol rondhout, roerbladen en zwaarden en massief houten schepen met klink-, karveel en overnaadse constructies zijn elastische ééncomponent verfsystemen altijd de beste keuze.

Waar moet ik op letten bij het schilderen?

Alle te schilderen oppervlakken moeten droog zijn. Relatieve luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 70% en oppervlakte-temperatuur van de ondergrond niet meer dan 3°C afwijkend van de omgevingstemperatuur. Bij (een combinatie van) hoge luchtvochtigheid en/of een afwijking van meer dan 3°C treedt condensvorming op en zal verf minder goed hechten en dof slaan.

Hout schilderen Stap 1 - Hoe breng je hechtingsprimer aan

Breng op het kale hout een 25% verdunde laag Epifanes Multi Marine Primer aan. Gebruik hiervoor een stugge kwast. Deze verdunde laag zorgt voor een goede hechting in de houtvezel. Na droging (18 uur bij 20°C.), schuren met droog schuurpapier P180-220. Bij openporisch hout kan een tweede primerlaag nodig zijn. Na droging deze tweede laag ook weer schuren met droog schuurpapier P180-220.

Hout schilderen Stap 2 -  Hoe breng je aflaklagen aan?

Met een langharige slappe kwast breng je minimaal twee volle aflaklagen aan. Bij verwerking met een Moltopren schuimroller altijd een extra laag aanbrengen.Ook kan je kiezen voor "Roll & Tipp". Hierbij wordt met de roller de verf snel aangebracht en met de kwast licht uitgestreken. Voor extra vloeivermogen de aflaklagen 5% verdunnen. Laat elke laag minimaal 24 uur drogen (18°C.)  en tussen de lagen licht schuren met P400 of met een Scotch Brite schuurpad.

Laat de verf enkele dagen doorharden.

 

© Epifanes/W. Heeren & Zoon BV Algemene voorwaarden Disclaimer privacy policy Sitemap

Lab 35: Design, CMS en Hosting