Hoe schilder ik een antifouling

 

Wat is antifouling?

Onderwaterverf om aangroei op het onderwaterschip tegen te gaan. Door het onderwaterschip met antifouling aangroeivrij te houden, vaart de boot sneller en met minder brandstof

Hieronder lees je hoe en wat over de Epifanes antifoulings.

Welke soorten antifouling zijn er?

Grof gezegd : Koperhoudend zoals de Epifanes Copper-Cruise en niet-koperhoudend zoals de Epifanes Foul-Away. Koper is belastend voor het milieu, maar geeft in de meeste gevallen wel de beste bescherming.

Op zout water is meer aangroei en is koper noodzakelijk. Op zoet water kan in veel gevallen ook worden gekozen voor een niet-koperhoudende onderwaterverf die minder belastend voor het milieu is, zoals Epifanes Werdol Kopervrij of Epifanes Foul-Away.

Mag je iedere antifouling gebruiken in Nederland?

Om het milieu niet teveel te belasten, mag in Nederland niet zomaar iedere onderwaterverf naar keuze worden toegepast. Daarnaast moet een onderwaterverf expliciet voor de pleziervaart zijn toegelaten. Alle onderwaterverven van Epifanes zijn toegelaten antifoulingen. Er wordt steeds strenger gecontroleerd op naleving hiervan en gebruikers van Epifanes producten kunnen ten alle tijden zonder zorgen werken met onze producten. Voor de pleziervaart toegelaten onderwaterverven zijn onder andere Epifanes Copper-Cruise, Epifanes Foul-Away en Epifanes Werdol Kopervrij. Dit zijn toegelaten verven en kunnen op elk onderwaterschip worden aangebracht.

Hoe herken ik de antifouling op mijn schip?

Dit is altijd lastig vast te stellen. Als de verf afgeeft, dan heb je waarschijnlijk te maken met een eroderende/zelfslijpende onderwaterverf. Een moeilijk te schuren antifouling duidt op een zgn. harde antifouling.

Over bestaande, goed hechtende harde en zelfslijpende (koperhoudende) coatings kan alleen Epifanes Copper-Cruise en Epifanes Foul-Away worden aangebracht.

In geval van een onbekende ondergrond of antifouling kan na ontvetten en schuren eerst een hechtlaag Epifanes CR Antifouling Primer worden aangebracht. Voor optimale hechting op kaal polyester en epoxysystemen Epifanes Interimcoat als hechtprimer gebruiken. Het is belangrijk om de Intermcoat goed te ontvetten voordat de volgende laag eroverheen komt.

Hoe kies ik een antifouling?

Over bestaande, goed hechtende harde en zelfslijpende (koperhoudende) antifoulings kan alleen Epifanes Copper-Cruise en Epifanes Foul-Away worden aangebracht.

In geval van een onbekende ondergrond kan na ontvetten en schuren eerst een hechtlaag Epifanes CR Antifouling Primer worden aangebracht. Voor optimale hechting op kaal polyester en epoxysystemen Epifanes Interimcoat als hechtprimer gebruiken.

Let er wel op dat op een aluminium boot geen koperhoudende antifouling moet aanbrengen.

Voor het milieu zijn niet-koperhoudende onderwaterverven, zoals Epifanes Foul-Away en Werdol Kopervrij, effectief, maar minder bealstend voor het aquatisch milieu.

Hoe breng ik een antifouling aan?

Bestaande antifoulinglagen met hogedrukreiniger reinigen. Hierna eventueel schoon schrobben, krabben of schuren om resterende losse delen te verwijderen. Goed naspoelen met leidingwater en ontvetten met Epifanes 1-C Spuitverdunning of wasbenzine.

Als de bestaande laag er nog goed uit en goed hecht, deze laag opschuren met droog schuurpapier korrel P180.

Indien gewenst, kan je op de geschuurde antifouling eerst één of meerdere lagen Epifanes CR Antifouling aanbrengen. Vervolgens kunnen hierop twee lagen antifouling worden aangebracht.

Zorg dat antifouling niet te koud is en roer deze vooraf enkele minuten goed op. Voor het beste resultaat per seizoen altijd 2 volle lagen aanbrengen. Voor betere laagdikte met een vachtroller aanbrengen in de lengterichting van het schip. Zorg altijd voor voldoende laagdikte op gevoelige plekken, zoals op de waterlijn, op de boeg en bij het roer.

Antifouling op epoxy

De bestaande epoxy ontvetten met Epifanes Reinigingsthinner, grof schuren met droogschuurpapier P60 en één laag Epifanes Interimcoat aanbrengen. Dit is de hechtprimer voor een antifouling, maar moet goed worden ontvet. Bij onvoldoende laagdikte van de epoxy eerst meerdere lagen Epifanes Epoxy HB Coat (eerste laag 25% verdund) aanbrengen. De bestaande epoxy wel eerst grof schuren. Het primer systeem met Epifanes Epoxy HB coat geeft op termijn de beste berscherming tegen eventuele roestvorming bij staal of osmose bij polyester.

Antifouling op bestaande teer en teeralternatieven

Voor een goede hechting op traditionele koolteer is een goede voorbereiding vereist. Verwijder alle loszittende delen en eventuele roest. Vet, olie, stof en aangroei verwijderen van de nog hechtende teer. Vervolgens kunnen één of meer lagen Epifanes Black Bottom worden aangebracht. Wel eerst de oude teerlaag opweken met Epifanes Reinigingsthinner tot de teerlaag plakkerig is of grof schuren met droogschuurpapier P60. Daar waar de oude teerlaag geheel of gedeeltelijk verdwenen is, zullen meer lagen Epifanes Black Bottom nodig zijn. In plaats van Epifanes Black Bottom (zwart) kan ook Epifanes Underwaterprimer (zilverbrons) op dezelfde wijze worden gebruikt.

BELANGRIJK:

Voor goede hechting de eerste laag Epifanes Black Bottom 20-25% verdunnen met Epifanes1-C Spuitverdunning en met een stugge kwast (blokkwast, bokkenpoot) in de ondergrond duwen. Opvolgende lagen Epifanes Black Bottom 5-10% verdunnen met Epifanes Verfverdunning en met een (kortharige) vachtroller aanbrengen.

 

© Epifanes/W. Heeren & Zoon BV Algemene voorwaarden Disclaimer privacy policy Sitemap

Lab 35: Design, CMS en Hosting