Hoe onderhoud ik polyester/gelcoat?

 

Verreweg de meeste boten in Nederland zijn polyester boten. De kleur die op de boot zit is de gelcoat. Dit is de toplaag over het polyester laminaat. Deze gelcoat is eenvoudig te onderhouden. Hieronder lees je wat je moet doen om de gelcoat glanzend te houden en te zorgen dat de gelcoat zo lang mogelijk goed blijft.

 

Moet ik een gelcoat schoonmaken?

Het is belangrijk om een gelcoat schoon te houden. Dit geldt voor zowel boten, caravans en zelfs auto’s. Door goed reinigen voorkom je vuilaanhechting in de poriën van de gelcoat.

Elke gelcoat is microporeus.  Door UV straling veroudert de gelcoat en zal steeds verder microporeus worden. Hierdoor kan vervuiling zich steeds dieper in de gelcoat vast zetten en is het haast onmogelijk het er dan nog uit te krijgen.

Een wax laag beschermt de gelcoat tegen UV straling en vult kleine microporiën waardoor vuil zich minder snel hecht. Hierdoor behoudt de gelcoat veel langer zijn glans en kleur.

 

Stap 1: Schoonmaken

Verwijder eerst al het loszittend vuil met lauw water. Doe dit met een zachte spons en/of een zachte borstel. Na het verwijderen van het loszittend vuil is het belangrijk om de boot goed schoon te maken met Epifanes Seapower Wash-n-Wax Boat Soap (rode fles).

Huishoudelijke cleaners ontvetten het oppervlak en zullen ook de aanwezige waslaag verwijderen. Langdurig gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen zullen de gelcoat serieus beschadigen en mogen daarom niet te vaak worden gebruikt. Epifanes Seapower Wash-n-Wax Boat Soap is anders en maakt het oppervlak goed schoon zonder de gelcoat en/of waxlaag aan te tasten. Dit zal de glans van de gelcoat ook op de langere termijn bevorderen. Voeg een flinke scheut Wash-n-Wax toe aan een emmer lauw warm water en maak het oppervlak schoon met een zachte spons en/of een zachte borstel.

Voor het verwijderen van hardnekkige aanslag, zoals de zgn. “bruine snor”  is er Epifanes Hull & Antifouling Cleaner.  Deze zeer agressieve cleaner reinigt tot diep in de poriën. Na het schoonmaken met Hull & Antifouling Cleaner moet wel een nieuwe beschermende waxlaag worden aangebracht.

 

Stap 2: Hoe kan ik verkleurd polyester opknappen?

Indien een gelcoat zijn glans en kleur heeft verloren, kan deze worden terug gehaald met Epifanes Seapower Color Restorer. De Color Restorer heeft een polijstende werking tot diep in de poriën van de gelcoat. Verdeel de Color Restorer gelijkmatig op het oppervlak. Na droging de Color Restorer in draaiende bewegingen uitpoetsen. Bij verwerking met een poetsmachine de Color Restorer met een laag toerental aanbrengen en met een toenemend toerental uitpoetsen.

 

Stap 3: Waxen met de hand

Na het schoonmaken en/of polijsten moet een beschermende wax worden aangebracht. Het beste product hiervoor is de Epifanes Super Poly Boat Wax. Deze once-a-year wax vult alle kleine poriën op en zorgt voor een gesloten oppervlak waar vuil en water lastig op hechten. De gelcoat behoudt hierdoor aanzienlijk langer zijn glans en kleur.

Met een poetspad/peotsdoek een dunne laag wax gelijkmatig op het oppervlak aanbrengen. Te dikke lagen beschermen niet beter en laten zich moeilijker uitpoetsen. Na droging de wax  in overlappende draaiende bewegingen uitpoetsen. Vervang de poetspad/petsdoek regelmatig

 

Stap 3: Waxen met een poetsmachine

Ook kan worden gekozen voor het poetsen met een poetsmachine. Gebruik hierbij een schone vacht. Verdeel de wax gelijkmatig over het oppervlak en begin met een laag toerental. Verdeel het product goed over de ondergrond. Bouw langzaam de snelheid en de druk op, maar zorg niet dat die deze twee variabelen te hoog worden. Wanneer de snelheid of druk te hoog is, zal de wax verbranden en geen beschermende werking meer geven voor de boot. Het beste product hiervoor is de silicone vrije Epifanes Super Poly Boat Wax.

 

Stap 4: Door het seizoen blijven waxen en schoonmaken.

Tijdens het seizoen kan het voorkomen dat er vervuiling op de gelcoat hecht. Dit kan eenvoudig worden schoongemaakt met de Epifanes Cleaner & Wax. Dit 2 in 1 product maakt gelijk schoon en laat een dunne wax laag achter. Dit product is te herkennen aan de blauwe fles.

 

Stap 5: Inflatable Boat Cleaner

Iedere boot heeft stootwillen aan boord. Deze stootwillen worden in verloop van tijd vies. Dit vuil kan daarbij een schurende werking hebben in de gelcoat of verf. Dit kan worden voorkomen door de stootwillen om de tijd schoon te maken met Epifanes Seapower Inflatable Boat Cleaner (grijze fles).

Deze speciaal voor rubberboten ontwikkelde cleaner kan ook heel goed worden gebruikt op alle andere soorten rubbers zoals fenders. Daarnaast zorgt het ervoor dat de fenders minder gaan piepen nadat ze zijn behandel met dit product.

© Epifanes/W. Heeren & Zoon BV Algemene voorwaarden Disclaimer privacy policy Sitemap

Lab 35: Design, CMS en Hosting