Hoe onderhoud ik polyester/gelcoat?

 

Verreweg de meeste boten in Nederland zijn polyester boten. De gekleurde laag op de boot is de gelcoat. Dit is de toplaag over het polyester laminaat. Deze gelcoat is eenvoudig te onderhouden. Hieronder lees je wat je kan doen om de gelcoat glanzend te houden en te zorgen dat de gelcoat zo lang mogelijk goed blijft.

 

Moet ik een gelcoat schoonmaken?

Het is belangrijk om een gelcoat schoon te houden. Dit geldt voor zowel boten, caravans en zelfs auto’s. Door goed reinigen voorkom je vuilaanhechting in de poriën van de gelcoat.

Elke gelcoat is microporeus. Door UV straling veroudert de gelcoat en zal steeds microporeuzer worden. Hierdoor kan vervuiling zich steeds dieper in de gelcoat vast zetten en is het haast onmogelijk om het er dan nog uit te krijgen.

Een waslaag beschermt de gelcoat tegen UV straling en vult kleine microporiën waardoor vuil zich minder snel hecht. Hierdoor behoudt de gelcoat veel langer zijn glans en kleur.

 

Stap 1: Schoonmaken

Verwijder eerst al het loszittend vuil met schoon lauw water. Doe dit met een zachte spons en/of een zachte borstel. Na het verwijderen van het loszittend vuil is het belangrijk om de boot goed schoon te maken met Epifanes Seapower Wash-n-Wax Boat Soap (rode fles).

Huishoudelijke cleaners en schoonmaakmiddelen ontvetten het oppervlak en zullen ook de aanwezige waslaag verwijderen. Langdurig gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen zullen de gelcoat serieus beschadigen en mogen daarom niet te vaak worden gebruikt. Epifanes Seapower Wash-n-Wax Boat Soap is anders en maakt het oppervlak goed schoon zonder de gelcoat en/of waslaag aan te tasten. Dit zal de glans van de gelcoat ook op de langere termijn ten goede komen. Voeg een flinke scheut Wash-n-Wax Boat Soap toe aan een emmer lauw warm water en maak het oppervlak schoon met een zachte spons en/of een zachte borstel.

Voor het verwijderen van hardnekkige aanslag, zoals de zgn. “bruine snor” is er Epifanes Hull & Antifouling Cleaner. Deze zeer doeltreffende cleaner reinigt tot diep in de poriën. Na het schoonmaken met Hull & Antifouling Cleaner moet wel een nieuwe beschermende waslaag worden aangebracht.

 

Stap 2: Hoe kan ik verkleurd polyester opknappen?

Indien een gelcoat zijn glans en kleur heeft verloren, kan deze worden hersteld met Epifanes Seapower Color Restorer. De Color Restorer heeft een polijstende werking tot diep in de poriën van de gelcoat. Verdeel de Color Restorer gelijkmatig op het oppervlak. Na droging de Color Restorer in draaiende bewegingen uitpoetsen. Bij verwerking met een poetsmachine de Color Restorer met een laag toerental aanbrengen en met een toenemend toerental uitpoetsen.

 

Stap 3: Waxen met de hand

Na het schoonmaken en/of polijsten moet een beschermende was worden aangebracht. Het beste product hiervoor is de Epifanes Super Poly Boat Wax. Deze once-a-year wax vult alle kleine poriën op en zorgt voor een gesloten, water afstotend oppervlak waar vuil en water lastig op hecht. De gelcoat behoudt hierdoor aanzienlijk langer zijn glans en kleur.

Met een poetspad/poetsdoek een dunne laag was gelijkmatig op het oppervlak aanbrengen. Te dikke lagen beschermen niet beter en laten zich moeilijker uitpoetsen. Na droging de was in overlappende draaiende bewegingen uitpoetsen. Vervang de poetspad/poetsdoek regelmatig.

 

Stap 3: Waxen met een poetsmachine

Ook kan worden gekozen voor het poetsen met een poetsmachine. Gebruik hierbij een schone vacht. Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak en begin met een laag toerental. Verdeel het product goed over de ondergrond. Bouw langzaam de snelheid en de druk op, maar zorg ervoor dat deze niet te hoog worden. Wanneer de snelheid of druk te hoog is, zal de was verbranden en geen bescherming meer geven voor de boot. Het beste product hiervoor is de silicone vrije Epifanes Super Poly Boat Wax.

 

Stap 4: Door het seizoen blijven waxen en schoonmaken.

Tijdens het seizoen kan vervuiling op de gelcoat hechten. Dit kan eenvoudig worden schoongemaakt met de Epifanes Cleaner & Wax. Dit 2 in 1 product reinigt en laat tevens  een dunne wax laag achter. Dit product is te herkennen aan de blauwe fles.

 

Stap 5: Inflatable Boat Cleaner

Iedere boot heeft stootwillen aan boord. Deze stootwillen worden na verloop van tijd vies. Dit vuil kan daarbij een schurende werking hebben op de gelcoat of verf. Dit kan worden voorkomen door de stootwillen van tijd tot tijd schoon te maken met Epifanes Seapower Inflatable Boat Cleaner (grijze fles).

Deze speciaal voor rubberboten ontwikkelde cleaner kan ook heel goed worden gebruikt op alle andere soorten rubbers zoals fenders. Daarnaast zorgt het ervoor dat de fenders minder gaan piepen nadat ze zijn behandel met dit product.

© Epifanes/W. Heeren & Zoon BV Algemene voorwaarden Disclaimer privacy policy Sitemap

Lab 35: Design, CMS en Hosting