Hoe krijg je het beste resultaat met vernis

Blanke vernis aanbrengen lijkt misschien lastig, maar iedereen kan met Epifanes ieder houten object weer glanzend krijgen. De Epifanes Blanke Lakken zijn zeer geschikt voor jachten, deuren, tafels en andere meubelstukken. Met de Epifanes blanke lakken krijg je een perfect eindresultaat met langdurige glans.

Hieronder lees je hoe je een blanke lak aanbrengt. Ook staat er onderaan een video waarbij wij laktechnieken laten zien op een houten stuurwiel.

Stap 1:  Vernisschema en doel

Bepaal wat je wilt bereiken. Een volledig vernissysteem vanaf kaal hout aanbrengen kost meer tijd en moeite dan enkele onderhoudslagen. Ook moet je je afvragen wat voor soort vernis afwerking je wil bereiken.

Een ruimte, waarin temperatuur en luchtvochtigheid kunnen worden gecontroleerd biedt meer mogelijkheden in de verniskeuze en –systeem dan werken in een onverwarmde ruimte of buiten. Plan de werkzaamheden vooraf en werk stap-voor-stap. Zo hou je een duidelijk overzicht en kunnen ongewenste verassingen worden voorkomen.

Stap 2: Hoe bepaal je de conditie van bestaande vernissystemen:

Een zorgvuldig aangebracht Epifanes vernissysteem met het geadviseerde aantal vernislagen zal langdurig zijn glans behouden en een uitstekende UV bescherming bieden. Bij blootstelling aan een hogere UV belasting (bijv. liggende delen) dienen meer vernislagen te worden aangebracht. Bij onvoldoende laagdikte zal het vernissysteem “mager” tonen en minder lang UV bescherming bieden.

Onderhoud dient uiterli

jk plaats te vinden op het moment dat glansverlies geconstateerd wordt. Het tijdstip waarop en de mate waarin glansverlies optreedt, is afhankelijk van de weersinvloeden en atmosferische (milieu) omstandigheden, waaraan het schip wordt blootgesteld.

Vernis systemen kunnen als volgt worden beoordeeld:

1.     Bestaand vernissysteem vertoont alleen glansverlies .

Ervan uitgaande dat het bestaande vernissysteem slechts glansverlies vertoont maar verder nog intact is, goed hecht en geen barstjes vertoont, dan kunnen op het gereinigde, ontvette en licht geschuurde systeem (korrel 280-360) één of meer nieuwe vernislagen worden aangebracht.

2.     Bestaand vernissysteem is schraal;  glansverlies en lichte barstvorming

Indien het bestaande lakwerk naast glansverlies ook lichte barstvorming vertoont, maar nog wel goed hecht, dan wijst dit op achterstallig onderhoud. Hierbij zal het systeem dusdanig verouderd zijn, dat het onvoldoende bescherming kan bieden. In deze gevallen het vernissysteem ontvetten met Epifanes 1-C Spuitverdunning  en net zover terug schuren totdat alle barstjes zijn verdwenen (korrel 220-280). Vervolgens dienen minimaal 4 nieuwe vernislagen te worden aangebracht.

3.     Bestaand vernis systeem in slechte staat.

Slechte of beschadigde vernis moet volledig worden verwijderd. Dit kan door grof schuren met een warmteföhn in combinatie met een scherpe (!) krabber. Verweerde plekken in het hout kunnen worden behandeld met Ontweringswater ( evt. verwarmd ), waarna de behandelde delen zeer zorgvuldig dienen te worden afgespoeld met schoon leidingwater om de zouten uit het hout te verwijderen. Daarna het hout goed laten drogen. Indien nodig kan het kale hout worden aangekleurd met Epifanes Mahoniebeits.

4.     Bestaande vernis systeem met reparatieplekken

Bij reparatie van kleine beschadigingen, de zgn, spotrepairs, de beschadigde delen trechtervormig uitschuren door bijvoorbeeld met het handvat van een schroevendraaier het schuurpapier rond te draaien. Hierna reparatieplekken opvullen met meerdere lagen vernis. Daarna dient het gehele oppervlak gelijkmatig geschuurd te worden en van één of meer nieuwe lagen te worden voorzien.

Vernissystemen zijn gevoelig voor UV inwerking. Ook Epifanes vernissystemen zullen uiteindelijk onderhoud nodig hebben. Breng minimaal 1 x per jaar één of meer verse vernislagen aan. Het uiteindelijk aantal onderhoudslagen is afhankelijk van de toestand van het systeem. Epifanes Bootlak blank kan, na reinigen, ontvetten en schuren van het bestaande vernissysteem, over vrijwel elke één- en tweecomponent jachtlak worden aangebracht, ongeacht het merk.

Zorg er in ieder geval voor dat de ondergrond goed droog is en vrij van vuil, vet, stof, etc. Scherpe randen afronden zodat deze meer vernis kunnen vasthouden. Om vochtopname en kromtrekken van het hout te voorkomen ook enkele lagen vernis op de onder- en achterzijde van het hout aanbrengen. Ook overhangende delen of delen waar vocht gedurende langere tijd blijft hangen, dienen te worden voorzien van voldoende laagdikte.

Stap 3: Hoe kies je tussen een één- of tweecomponent vernis

Een ééncomponent vernis is luchtdrogend. Voor vrijwel iedereen makkelijk aan te brengen en vloeit onder diverse werkomstandigheden goed uit. Massief houten schepen en vooral klink-, karveel- en overnaadse constructies zijn van nature flexibel. Een ééncomponent vernis is elastisch en zal de werking van het hout prima kunnen opvangen. Zeer geschikt voor houten masten, zwaarden en de helmstok, potdeksels, blokken en de railing.

Dit type vernis hardt steeds verder door. Dit betekent dat de vernis in aanvang relatief zacht is, maar met de tijd steeds harder wordt.

Een twee-component Poly-urethane (PU) vernis is chemisch uithardend. Dit type is weliswaar harder en slijtvaster dan de ééncomponent vernis, maar is lastiger aan te brengen. Tweecomponent PU vernis is uitstekend geschikt voor stabiele constructies, zoals watervast verlijmd multiplex en hechthout.

De ondergrens voor verwerken van PU vernissen is 12°C. en 70% relatieve luchtvochtigheid.

Elke ééncomponent vernis kan op een bestaande tweecomponent vernis worden aangebracht. Vanwege het agressieve oplosmiddel kan een tweecomponent PU vernis echter niet op een ééncomponent vernis worden aangebracht.

Je kan nog kiezen voor een combinatie van de twee types, waarbij er met een tweecomponent vernis wordt opgebouwd en met ééncomponent wordt afgelakt.

Stap 4: Wat heb je nodig bij vernissen?

Bepaal hoeveel lak je nodig zal hebben. Houd er hierbij rekening mee dat je meerdere lagen moet aanbrengen. Zorg ook voor voldoende verdunning en vergeet het gereedschap niet, zoals kwasten, afplaktape, schuurpapier. Denk ook aan beschermingsmiddelen voor jezelf, zoals handschoenen, mondkapjes en veiligheidsbril. Bezuinigen op kwasten, verdunning en schuurpapier kan van invloed zijn op het eindresultaat.

Stap 5: voorbehandeling

Het hout moet altijd vetvrij en droog (max. 17%) zijn alvorens het te lakken. Mahonie, merantie en harsrijke houtsoorten als grenen en Oregon Pine ontvetten met Epifanes Reinigingsthinner. Vettige houtsoorten als teak en iroco meermaals ontvetten met Epifanes Reinigingsthinner en schone doeken. Goed laten uitdampen. Geen water gebruiken!

Schuur het hout in opvolgende schuurgangen met droogschuurpapier oplopend van P100 t/m P220. Oneffen hout eerst grof voorschuren met droogschuurpapier P60-80. Schuur altijd in de nerfrichting, verwijder het schuurstof en ontvet nogmaals.

Hoe krijg ik verkleurd hout weer mooi

Voor een warme inkleuring van het hout kunnen 1 a 3 dunne lagen Epifanes Mahonie- of Teakbeits worden aangebracht. Elke beitslaag minimaal 2 uur laten drogen. Voor het mooiste resultaat in kleine stappen werken en de beits zonder te morsen met een slappe langharige kwast aanbrengen in de richting van de houtnerf zonder te morsen. Vervolgens kan elk Epifanes één of tweecomponent vernissysteem worden aangebracht.

Stap 6: Wat is de beste blanke lak voor mijn klus?

Epifanes Bootlak Blank

Hoogglanzende, ééncomponent klassieke jachtvernis op basis van houtolie /fenol en alkydhars. Optimale vloeiing, zeer hoge weer- en waterbestendigheid, hoge bolle glans en langdurig glansbehoud, ook in tropische klimaten. Het ingebouwde extra UV filter voorkomt verkleuring van het hout. Het hoog elastisch vermogen voorkomt barstvorming op werkend hout.

Voor nieuw werk op massief kaal hout (meranti, mahonie, oregon pine) en hechthout binnen en buiten boven de waterlijn. Tevens voor onderhoud van bestaande, intacte één- en tweecomponent vernissen.

Systeem op kaal hout: Voor optimale hechting in de houtnerf, eerste laag 50% verdunnen, tweede laag 25% verdunnen en derde laag 10-15% verdunnen. Dit zijn de impregneringslagen. Hierop komen minimaal nog 4 onverdunde vernislagen. Deze zorgen voor de nodige UV bescherming. Meer lagen geven meer diepte, glans en glansbehoud. Tussen aflaklagen licht schuren met P400 nat.

Epifanes Hardhoutolievernis

Hoogglanzende, beschermende ééncomponent houtolievernis op basis van alkyd/houtolie/fenolhars.Uitstekende hechting op ontvet en geschuurd teakhout en overige vet- en oliehoudende houtsoorten.

Reguleert door zijn ademende eigenschappen de in het hout aanwezige stoffen. Het UV filter beschermt het hout tegen verkleuring. Zeer goede weer- en waterbestendigheid en lange buitenduurzaamheid. Voor nieuw werk op voorbehandeld teak, iroco, eiken, mahonie en meranti, binnen en buiten boven

de waterlijn. Onderhoud van bestaande, intacte olie-en één- en tweecomponent vernissystemen ongeacht het merk. Op niet vette houtsoorten (mahonie en meranti), hetzelfde aantal lagen als bij een Bootlak blank aanhouden

Systeem op kaal teak : Voor optimale hechting in de houtnerf, eerste laag 25% verdunnen, Hierop komen minimaal nog 7 onverdunde vernislagen. Deze zorgen voor de nodige UV bescherming. Meer lagen geven meer diepte, glans en glansbehoud. Binnen 72 uur is tussenschuren niet noodzakelijk. Voorlaatste laag licht schuren met P400 nat.

Epifanes Eiglans Blank

Sneldrogende, slijtvaste ééncomponent vernis op basis van urethaan/alkydhars. Zeer aangename zijdeglans, mooie uitvloeiing en goed bestand tegen water en spatten van alcohol en huishoud chemicaliën.

Als zijdeglanzende interieurvernisafwerking over een- en tweecomponenten hoogglans vernissen. Onderhoud van bestaande een- en tweecomponent interieursystemen

Epifanes Woodfinish Matte

Matte sneldrogende, kras- en slijtvaste, eencomponent vernis op basis van alkydhars met UV filter. Door zijn regulerende eigenschappen in het bijzonder geschikt voor de behandeling van teak, iroco en andere vettige houtsoorten. Heeft een mooie vloeiing en is goed bestand tegen water en spatten van alcohol en huishoud chemicaliën.

Bij voorkeur te gebruiken op houtwerk binnen en eventueel op houtwerk buiten als matte afwerking over een opbouw van één- en tweecomponenten hoogglans vernis, bijvoorbeeld Epifanes Harhoutolievernis of Epifanes Bootlak Blank.

Epifanes Poly-urethane Jachtvernis Hoogglans

Hoogglanzende tweecomponenten jachtvernis op basis van polyesterhars en isocyanaat. Zeer hoge buitenduurzaamheid, kras-, stoot- en slijtvast en zeer goed weer- en waterbestendig. Het ingebouwde UV filter beschermt het hout optimaal tegen verkleuring.

Voor nieuw werk op niet werkend (hecht-)hout, binnen en buiten boven de waterlijn. Als houtnerfvulling voor een ééncomponent vernis. Als UV beschermend vernissysteem over epoxyhars of sealer- en hechtlaag op epoxyhars bij ééncomponent vernis afwerking. Onderhoud van bestaande tweecomponent vernissystemen ongeacht het merk.Mengverhouding in gewicht: 2 delen basis (A) : 1 deel verharder (B).

Epifanes Poly-urethane Jachtvernis Zijdeglans

Harde zijdeglans interieurvernis op basis van polyesterhars en isocyanaat. Uitstekende kras-, slag-, stoot- en slijtvastheid. Aangename zijdeglans en goed bestand tegen alcohol en huishoudchemicaliën.

Bij voorkeur binnen, als zijdeglans afwerking over Epifanes Poly-urethane hoogglans blank, Epifanes PP Vernis Extra en epoxyhars (bijv. West System). Onderhoud van bestaande tweecomponent interieursystemen. Goed oproeren voor en tijdens gebruik. Voor een strak eindresultaat met nylon of kortgeschoren vachtroller aanbrengen.
Mengverhouding in gewicht: 2 delen basis (A) : 1 deel verharder (B).

Epifanes PP Vernis Extra

Professionele, zeer sneldrogende tweecomponenten hoogglanzende en hoogvullende vernis op basis van alkydhars en isocyanaat. Uitstekende kras-, slag-, stoot-, slijtvastheid toch elastisch genoeg om de werking van hout op te vangen. Goed bestand tegen water,
alcohol en huishoudchemicaliën.

Grondvernis, sealer en/of vullaag voor kaal hout, binnen en buiten boven de waterlijn. Masten, helmstok, roeispanen. Isolatievernis voor tropisch hout. Interieurafwerking van vele houtsoorten (betimmeringen, keukenmeubilair, aanrechtbladen, etc.). Onderhoud van bestaande blanke tweecomponent interieursystemen. Mengverhouding in gewicht en volume: 1 deel basis (A) : 1 deel verharder (B).

Epifanes Rapidclear - Rapidcoat (teaktoon)

UV-beschermende zijdeglansvernis op basis van urethaan-/alkydhars en UV filter.
Dit vernisalternatief biedt een zeer goede hechting op alle houtsoorten (ook vettige)
en benadrukt de natuurlijke structuur van het hout. Door de vlotte overschildertijden
– zonder tussenschuren – en beperkt aantal noodzakelijke lagen is Epifanes Rapidclear een snel en doeltreffend alternatief voor traditionele vernissystemen.

Voor alle houtwerk, binnen en buiten boven water. Als grondlaag en afwerklaag op alle rondhouten, relingen, potdeksels en ander houtwerk. Ook als sneldrogende en  kleurgevende grondlaag (Epifanes Rapidcoat) voor Epifanes Bootlak Blank of Epifanes Hardhoutolievernis (na schuren met P220). Onderhoud van bestaande één- en tweecomponent vernissystemen ongeacht het merk.

Stap 7: Onderhoud van een Blanke Lak systeem voor een volle glans.

Na het aanbrengen van een vernis systeem wil je natuurlijk dat de glans zo lang mogelijk goed blijft. Dit doe je door tijdig onderhoudslagen aan te brengen. Door de UV filter in de lak, zal de lak langer mee gaan dan vroeger. Echter brandt de toplaag weg door het jaar heen. Met deze reden is het belangrijk om tijdig een nieuwe laag aan te brengen. Daardoor blijft de lak altijd glanzend en kan een laksysteem zeker 10 tot 15 jaar mee gaan.

Meer informatie over hoe te lakken met Epifanes is te zien in deze video.

 

© Epifanes/W. Heeren & Zoon BV Algemene voorwaarden Disclaimer privacy policy Sitemap

Lab 35: Design, CMS en Hosting