Hoe schilder je een trap met Epifanes Matlak Zwart

Wanneer je een binnentrap schildert, denk je waarschijnlijk niet gelijk aan het gebruik van Epifanes jachtlakken. Echter is dit juist voor een trap een goede en slijtvaste lak die makkelijk te verwerken is. Bootlakken zijn namelijk harder en slijtvaster dan traditionele lakken voor binnen. Ook uit testen is gebleken dat de Epifanes Matlak zwart een hardere slijtlaag geeft dan concurrerende producten.

1. Wat is Epifanes Matlak zwart.

Epifanes Matlak zwart is een lak zonder enige glans. Deze verf heeft een urethane basis wat hem extra hard maakt. Het nadeel van deze lak is dat hij een geurbelasting heeft. De lak zal daarom enkele dagen een terpentine geur geven in huis, maar als je goed ventileert, zal deze damp snel verdwijnen. Het voordeel van deze verf ten opzichte van watergedragen verven is dat de Matlak zwart een hoger vloeivermogen heeft en een veel natuurlijkere uitstraling. De lak oogt niet flets wat veel watergedragen lakken doen. De lak kan over alle bestaande lakken worden aangebracht mits deze goed zijn ontvet en opgeschuurd.

 

2. Voorbehandeling.

Een trap schilderen kost tijd. Van deze tijd is de voorbehandeling het grootste en tevens het belangrijkste deel. Je wil niet hebben dat de verf er na een maand vanaf komt zetten. Maak daarom de trap eerst goed schoon met water en amonia. Ook kan Epifanes 1-C Spuitverdunning worden gebruikt voor het reinigen van de trap. Schuur de trap vervolgens op met P220 als de trap eerder geschilderd is geweest. Mocht je een nieuwe trap hebben, schuur de trap dan op met P180. Maak de trap altijd na het schuren goed schoon met water en amonia!

 

3. De staat van de trap.

Mocht de huidige verf nog in goede staat zijn, dan hoeft deze alleen te worden opgeschuurd. Je merkt tijdens het schuren in welke staat de verf is. Mochten veel vladders eraf vallen, zal je genoodzaakt zijn om de gehele trap te schuren tot op het hout. In dit geval zal er eerst een verdunde primerlaag moeten worden aangebracht. Dit is de Epifanes Multi Marine Primer in de kleur zwart. Deze primer is ook op terpentine basis en droogt snel op. Deze verf is na een paar uur al overschilderbaar en ook belastbaar.

Trap voordat er is begonnen.

Eindresultaat van de trap.

4. Benodigdheden voor het schilderen van een trap.

Zorg voor voldoende schuurpapier, tape, kwasten, rollers, rolbeugels en verfbakjes. Voor het schuren is een stofmasker aan te raden. Bij een open trap waarbij je ook de onderkant moet schilderen is een veiligheidbril ook aan te raden. Een primer wordt altijd aangebracht met een kort geschoren vachtroller. De Epifanes Matlak zwart wordt als beste met een schuimroller aangebracht. Besparen op materialen kost vaak veel extra tijd. Het resultaat wordt ten eerste minder mooi, maar met goedkoop materiaal breng je ook vaak minder laagdikte aan. Deze laagdikte zorgt juist voor de bescherming van het systeem.

 

5. Het aanbrengen van de matzwarte lak.

Begin boven aan de trap. Werk systematisch naar beneden en het liefst met 2 personen. Als 1 iemand met een roller de grote vlakken doet, kan iemand anders daarvoor met de kwast alle hoeken doen. Dit zorgt voor een snel, effectief en strak resultaat. Breng nooit een te dikke laag aan. Hierdoor kan je er oplosmiddelinsluiting ontstaan. Dit houdt in dat er oplosmiddel in de lak blijft zitten. Dan voelt de lak na een paar dagen nog nat. Mocht dit gebeuren, zal eerst de toplaag moeten worden opgeschuurd. Hierna zullen de verdunningen eruit verdampen en kan een nieuwe laag worden aangebracht.

Het makkelijkst is om de trap in een keer helemaal te lakken. Het nadeel is dat je dan niet meer omhoog kan lopen. Dit kan je op de volgende manier oplossen. Iedere tweede trede een trede overslaan. Op deze manier kan je ’s avonds gewoon naar boven lopen zonder de lak te beschadigen. De volgende dag is het aan te raden om een 2e laag aan te brengen. Dit zorgt voor een vol systeem en langer behoud van je lagen. Hoe meer laagdikte, hoe langer het systeem mee zal gaan.

Breng op de volgende dagen de 1e en 2e laag aan op de nog niet geschilderde treden. Op deze manier is de trap in een paar dagen goed te schilderen.

 

6. Het onderhouden van een trap

Hoewel een mat zwarte trap erg mooi is, zie je er wel veel op. Maak de trap daarom geregeld schoon. Je kan hiervoor gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Ga niet met schuurmiddelen de trap schoon maken. Dit zal krassen in de lak geven.

7. Andere toepassingen van Epifanes Matlak zwart

Naast trappen, kan de Matlak zwart voor alle onderdelen in huis worden gebruikt. Dus ook voor meubels, kozijnen, vensterbanken en zelf keukenkastjes. Zo kan je alles in huis een moderne look geven.

 

© Epifanes/W. Heeren & Zoon BV Algemene voorwaarden Disclaimer privacy policy Sitemap

Lab 35: Design, CMS en Hosting