Onderhoud van bestaande vernislagen
Algemeen
Epifanes Bootlak blank (vernis) bevat een zeer effectief dubbel UV filter. Een zorgvuldig aangebracht Epifanes vernissysteem met de minimaal geadviseerde laagdikte zal langdurig zijn glans behouden en een uitstekende UV bescherming bieden.
Bij blootstelling aan een hogere UV straling (bijv. liggende delen) dienen meer vernislagen te worden aangebracht. Bij onvoldoende laagdikte zal het vernissysteem “mager” tonen en minder lang UV bescherming bieden.
Onderhoud dient uiterlijk plaats te vinden op het moment dat glansverlies geconstateerd wordt. Het tijdstip waarop en de mate waarin glansverlies optreedt, is afhankelijk van de weersinvloeden en atmosferische (milieu) omstandigheden, waaraan het schip wordt blootgesteld.
Vernissystemen zijn gevoelig voor UV inwerking. Ook Epifanes vernissystemen zullen uiteindelijk onderhoud nodig hebben. Breng minimaal 1 x per jaar één of meer verse vernislagen aan. Het uiteindelijk aantal onderhoudslagen is afhankelijk van de toestand van het systeem. Epifanes Bootlak blank kan, na reinigen, ontvetten en schuren van het bestaande vernissysteem, over vrijwel elke één- en tweecomponent jachtlak worden aangebracht, ongeacht het merk.
Zorg er in ieder geval voor dat de ondergrond goed droog is en vrij van vuil, vet, stof, etc. Scherpe randen afschuinen zodat deze meer vernis kunnen vasthouden. Om vochtopname en kromtrekken van het hout te voorkomen ook enkele lagen vernis op de onder- en binnenzijde aanbrengen. Ook overhangende delen of delen waar vocht gedurende langere tijd blijft hangen dienen te worden voorzien van voldoende laagdikte.
Conditie van bestaande vernissystemen:
1. Bestaand vernissysteem vertoont alleen glansverlies
Uitgaande dat het bestaande vernissysteem slechts glansverlies vertoont maar verder nog intact is, goed hecht en geen barstjes vertoont, dan kunnen op het gereinigde, ontvette en licht geschuurde systeem (korrel 280-360) één of meer nieuwe vernislagen worden aangebracht.
2. Bestaand vernissysteem ziet er schraal uit en vertoont glansverlies en lichte barstvorming
Indien het bestaande lakwerk naast glansverlies ook lichte barstvorming vertoont maar nog wel goed hecht, dan wijst dit op achterstallig onderhoud. Hierbij zal het systeem dusdanig verouderd zijn, dat het onvoldoende bescherming kan bieden. In deze gevallen het vernissysteem reinigen, met Epifanes 1-C Spuitverdunning ontvetten en net zover terugschuren totdat alle barstjes zijn verdwenen (korrel 220-280). Vervolgens dienen minimaal 4 nieuwe vernislagen te worden aangebracht.
3. Bestaand vernis systeem in slechte staat
Slechte of beschadigde vernis moet volledig worden verwijderd. Dit kan door grof schuren met een warmteföhn in combinatie met een scherpe (!) krabber. Verweerde plekken in het hout kunnen worden behandeld met Ontweringswater ( evt. verwarmd ), waarna de behandelde delen zeer zorgvuldig dienen te worden afgespoeld met schoon leidingwater om de zouten uit het hout te verwijderen. Daarna het hout goed laten drogen. Indien nodig kan het kale hout worden aangekleurd met Epifanes Mahoniebeits.
4. Bestaande vernis systeem met reparatieplekken
Bij reparatie van kleine beschadigingen, de zgn, spotrepairs, de beschadigde delen trechtervormig uitschuren door bijvoorbeeld door met het handvat van een schroevendraaier het schuurpapier rond te draaien. Hierna reparatieplekken opvullen met meerdere lagen vernis. Daarna dient het gehele oppervlak gelijkmatig geschuurd te worden en van één of meer nieuwe lagen worden voorzien. Grotere reparatievlakken dienen behandeld te worden als nieuw hout en te worden voorzien van een volledig nieuw hoogglans UV-vernissysteem.