printHeader

EPIFANES® YACHT COATINGS

De standaard in kleur en glans

Copper-Cruise toegelaten tot 2022

Copper-Cruise toegelaten tot 2022

Copper-Cruise is een effectief werkende        koper- en biocidehoudende high performance antifouling met de nieuwste koper release technologie. Werking op zoet en zout water     tot 30 knopen en houdt het onderwaterschip   vrij van aangroei.

Categorieën

Voorbehandeling
Onderhoud
Binnenvaart
Veiligheid
Instructie Video's
Antwoord op verftechnische vragen
Download brochures, leaflets, etc.

InhoudAankleuren van kaal hout

Aangezien de zuigkracht van houten delen onderling en in een zelfde deel zelfs van plaats tot plaats kan verschillen, kunnen na het aanbrengen van getinte vernissen kleurverschillen ontstaan. Door op het kale hout eerst een laag EPIFANES Rapidclear aan te brengen, worden de houtvezels grotendeels verzadigd en verschillen in zuigkracht opgeheven. Breng vervolgens na licht schuren zoveel lagen EPIFANES Rapidcoat aan tot de gewenste kleur is bereikt. Droogtijd tussen de lagen is 5 uur. Tussenschuren is niet noodzakelijk. Vervolgens kan de kleurlaag na licht schuren worden afgelakt met EPIFANES Bootlak Blank/Vernis, EPIFANES Hardhoutolie of EPIFANES Rapidclear.


Voor het verkrijgen van een warme dieprode mahoniekleur op verbleekt mahoniehout kunnen 1 tot 3 lagen Epifanes Mahoniebeits worden aangebracht. Epifanes Mahoniebeits voor gebruik goed schudden en bij voorkeur aanbrengen in dunne lagen met een slappe langharige kwast in de richting van de houtnerf. Mahoniebeits is dun en trekt snel in de houtvezels. Werk daarom in kleine stappen en voorkom vlekken. Laat elke laag Mahoniebeits minimaal 2 uur drogen (18°C.). Epifanes Mahoniebeits is overschilderbaar met zowel één- als tweecomponent vernissen.


Voorbehandeling van tropisch hardhout (teak, iroco, etc.)

Hardhout moet eerst terdege worden gereinigd en ontvet met Epifanes 1-C Spuitverdunning, Epifanes Reinigingsthinner of aceton. Op hardhout nooit water of waterachtige stoffen gebruiken, aangezien deze de in de houtvezels aanwezige stoffen kunnen activeren. Het vochtpercentage van hardhout mag niet hoger zijn dan 17%. Te vochtig hout eerst goed laten drogen.

Ervaringen met ééncomponent blanke lak op exterieure teakhouten oppervlakken zijn in het algemeen relatief slecht. Een duurzame behandeling van dit soort ondergronden kan of gebeuren met behulp van een tweecomponenten isolatievernis voor tropisch hout , zoals EPIFANES PP Vernis Extra of door het aanbrengen van een ademend systeem met EPIFANES Hardhoutolie waarbij eventuele zuren en vetten door de lagen kunnen verdwijnen zonder dat onthechting van het systeem plaatsvindt. In dit geval dienen vanaf het kale hout gerekend niet meer dan 5 lagen te worden aangebracht en bij constatering van glansverlies of andere degradatie 1 of 2 nieuwe lagen te worden aangebracht. Op bankirai adviseren wij uitsluitend een tweecomponenten systeem aan te brengen.

Tropisch hardhout bevat stoffen die tijdens en na het schilderen problemen kunnen veroorzaken, zoals trage droging, verkleuring, blaasvorming en afbladdering. Dergelijke problemen kunnen mede voorkomen worden met een goede voorbehandeling.


Voorbehandeling van eikenhout

Vooral in de traditionele Nederlandse scheepsbouw wordt veel eikenhout verwerkt (roerbladen, zijzwaarden, etc.) Deze robuuste houtsoort bevat looizuur dat problemen kan veroorzaken wanneer er een laksysteem op wordt aangebracht. Zo kan de droging en doorharding op eikenhout nadelig worden beïnvloed. Daarnaast kunnen onder het laksysteem zwarte plekken ontstaan. Om deze problemen te voorkomen, wordt geadviseerd om op eikenhout een ademend systeem op basis van Epifanes Hardhoutolie aan te brengen.


Algemene voorbehandeling van hout

Hout is een natuurproduct dat door schimmels kan worden afgebroken. Bij een langdurige, te hoge vochtigheid gaan de in het hout aanwezige schimmelsporen zich ontwikkelen en tasten het hout aan. Deze biologische afbraak (houtrot) zal bij een temperatuur van 25°C het snelst plaatsvinden. Het vochtgehalte in het hout mag maximaal 13% bedragen.

Zorg ervoor dat het kale hout droog en vetvrij is. Vettige, harsrijke soorten als grenen en Oregon Pine dienen eerst terdege ontvet te worden voordat er verf, lak of beits op wordt aangebracht. Ontvetten kaal hout met Epifanes 1-C Spuitverdunner of wasbenzine en laat goed uitdampen. Schuur het kale hout, indien nodig eerst grof met droogschuurpapier nr. 60-80 en vervolgens in opvolgende schuurgangen met droogschuurpapier oplopend van nr. 100 t/m nr. 220. Schuur altijd in de nerfrichting. Verwijder al het schuurstof en ontvet nogmaals.