Hoe schilder ik een antifouling

 

Wat is antifouling?

Dit is een onderwaterverf om aangroei op het onderwaterschip tegen te gaan. Door het onderwaterschip met antifouling aangroeivrij te houden, vaart de boot sneller en gebruikt de boot minder brandstof.

Hieronder lees je alle informatie over de Epifanes antifoulings. Ook staat er onderin een video waarbij alle informatie nogmaals wordt uitgelegd.

Welke soorten antifouling zijn er?

Grof gezegd : Koperhoudende antifouling zoals de Epifanes Copper-Cruise en niet-koperhoudende bottom paints zoals de Epifanes Foul-Away. Koper is belastend voor het milieu, maar geeft in de meeste gevallen wel de beste bescherming.

Op zout water is meer aangroei en is een koperhoudende verf noodzakelijk. Op zoet water kan in veel gevallen ook worden gekozen voor een niet-koperhoudende onderwaterverf die minder belastend voor het milieu is, zoals Epifanes Werdol Kopervrij of Epifanes Foul-Away.

Mag je iedere antifouling gebruiken in Nederland?

Om het milieu niet teveel te belasten, mag in Nederland niet iedere willekeurige onderwaterverf worden toegepast. Daarnaast moet een bottom paint expliciet voor de pleziervaart zijn toegelaten. Alle onderwaterverven van Epifanes zijn toegelaten antifoulingen. Er wordt steeds strenger gecontroleerd op de naleving van deze regels. Gebruikers van Epifanes producten kunnen zonder zorgen werken met onze producten. Welke antifoulingen zijn toegelaten voor de pleziervaart zijn onder andere Epifanes Copper-Cruise, Epifanes Foul-Away en Epifanes Werdol Kopervrij. Dit zijn toegelaten verven en kunnen op elk onderwaterschip worden aangebracht.

Hoe herken ik de antifouling op mijn schip?

Welke antifouling op de boot zit is lastig vast te stellen. Als de verf afgeeft, dan heb je waarschijnlijk te maken met een eroderende/zelfslijpende onderwaterverf. Een moeilijk te schuren antifouling duidt op een zgn. harde antifouling.

In geval van een onbekende ondergrond of antifouling kan na ontvetten en schuren eerst een hechtlaag Epifanes Antifouling Primer CR worden aangebracht. Voor optimale hechting op kaal polyester en epoxysystemen Epifanes Interimcoat als hechtprimer gebruiken. Het is belangrijk om de Interimcoat goed te ontvetten voordat de volgende laag wordt aangebracht.

Welke antifouling moet ik gebruiken?

Over bestaande, goed hechtende harde en zelfslijpende (koperhoudende) antifoulings kan alleen Epifanes Copper-Cruise en Epifanes Foul-Away worden aangebracht.

In geval van een onbekende ondergrond kan na ontvetten en schuren eerst een hechtlaag Epifanes Antifouling Primer CR worden aangebracht. Voor optimale hechting op kaal polyester en epoxysystemen Epifanes Interimcoat als hechtprimer gebruiken.

Let er wel op dat op een aluminium boot geen koperhoudende antifouling kan worden aangebracht.

Voor het aquatisch milieu zijn niet-koperhoudende onderwaterverven, zoals Epifanes Foul-Away en Werdol Kopervrij, effectief, maar minder belastend.

Hoe breng ik een antifouling aan?

Bestaande antifoulinglagen met hogedrukreiniger afspuiten. Hierna eventueel schoon schrobben, krabben of schuren om losse delen te verwijderen. Goed naspoelen met leidingwater en ontvetten met Epifanes 1-C Spuitverdunning of wasbenzine.

Als de bestaande laag er nog goed uit ziet en een goede hechting heeft, kan deze laag worden opgeschuurd met droog schuurpapier korrel P180.

Indien noodzakelijk, kan je op de geschuurde antifouling eerst één of meer lagen Epifanes Antifouling CR aanbrengen. Vervolgens kunnen hierover twee lagen antifouling worden aangebracht.

Zorg dat de verf niet te koud is en roer deze voor gebruik enkele minuten goed op. Voor het beste resultaat per seizoen altijd 2 volle lagen aanbrengen. Voor een goede laagdikte hiervoor een vachtroller gebruiken. Zorg altijd voor ruim voldoende laagdikte op kwetsbare plekken, zoals op de waterlijn, op de boeg en bij het roer.

Antifouling op epoxy

De bestaande epoxy ontvetten met Epifanes Reinigingsthinner en vervolgens grof schuren met droogschuurpapier P60 en vervolgens één laag Epifanes Interimcoat aanbrengen. Dit is de hechtprimer voor een antifouling. De Interimcoat moet goed worden ontvet. Bij onvoldoende laagdikte van de epoxy eerst meerdere lagen Epifanes Epoxy HB Coat (eerste laag 25% verdund) aanbrengen. De bestaande epoxy wel eerst grof schuren. Het primer systeem met Epifanes Epoxy HB coat geeft op termijn de beste berscherming tegen eventuele roestvorming bij staal of osmose bij polyester.

Antifouling op bestaande teer en teeralternatieven

Voor een goede hechting op traditionele (kool)teer is een goede voorbehandeling vereist. Verwijder alle loszittende delen en eventuele roest. Vet, olie, stof en aangroei verwijderen van de nog hechtende teer. Vervolgens kunnen één of meer lagen Epifanes Black Bottom worden aangebracht. Wel eerst de oude teerlaag opweken met Epifanes Reinigingsthinner tot de teerlaag plakkerig is of grof opschuren met droogschuurpapier P60. Daar waar de oude teerlaag geheel of gedeeltelijk verdwenen is, zullen meer lagen Epifanes Black Bottom nodig zijn. In plaats van Epifanes Black Bottom (zwart) kan ook Epifanes Antifoulingprimer CR (zilver) op dezelfde wijze worden ingezet.

BELANGRIJK:

Voor een goede hechting de eerste laag Epifanes Black Bottom 20-25% verdunnen met Epifanes1-C Spuitverdunning en met een stugge kwast (blokkwast, bokkenpoot) in de ondergrond duwen. Opvolgende lagen Epifanes Black Bottom 5-10% verdunnen met Epifanes Verfverdunning en met een (kortharige) vachtroller aanbrengen.

 

© Epifanes/W. Heeren & Zoon BV Algemene voorwaarden Disclaimer privacy policy Sitemap

Lab 35: Design, CMS en Hosting